Hagen zijn er in vele soorten

Welk onderhoud heeft welke haag nodig? De vakmannen van Tuinstyling Hamersma knippen, scheren en bemesten alle soorten hagen en ruimen na afloop al het afval netjes op waardoor je tuin weer spic en span is. Wil je liever zelf je haag onderhouden? Lees dan hieronder onze tips.

Onderhoud buxushaag
Een buxushaag is lastig om groen en strak te houden. Bovenaan houd je de haag iets smaller dan onderaan, zodat de haag taps loopt. Hierdoor krijgt ook het onderste gedeelte genoeg zonlicht en voorkom je het ontstaan van kale plekken. Een buxus snoei je minimaal twee keer per jaar: één keer in juni en één keer in september. Let op! Knip niet in de felle zon dan kan er verbranding ontstaan. Knip ook altijd met scherp gereedschap. Niet alleen werkt dat sneller, dit zorgt ook dat de wond aan de plant scherper is en sneller zal helen. Écht strak snoeien is vakwerk. Onze vakmannen hebben het juiste gereedschap en kunnen je haag snel en vakkundig knippen.

Last van een ziekte of plaag in je buxushaag?
In de afgelopen natte zomers is de buxus vatbaar gebleken voor schimmelziekten. Goede grond, ontwatering en de juiste bemesting helpen schimmelziekten te voorkomen. Mocht de buxus toch ziek worden dan adviseren wij je graag wat de alternatieven zijn. Een zieke buxus herken je aan:

  • Bruine of gele bladeren
  • Verdorde bladeren
  • Zwarte vlekken op het blad
  • Aangevreten blad
  • Gele rand om het blad

Onderhoud beukenhaag
Een beukenhaag knip je twee per jaar: één keer in juni en één keer in september. Een beukenhaag knip je, in tegenstelling tot de taxus, boven iets smaller dan onder. Dit voorkomt dat de beukenhaag van onderen kaal wordt. Heb je jouw beukenhaag al jaren niet gesnoeid? Dat is geen probleem. De haag kan ook na jaren nog terug geknipt worden. Niet te veel in één keer, dan kan de plant verbranden en doodgaan.

Ziekten en plagen beukenhaag
Een beukenhaag kan in de zomermaanden veel last hebben van luis. Door regelmatig te snoeien en het afval direct op te ruimen zorg je er voor dat je minder last hebt van luis. Spuiten tegen luis kan, maar voorkomen is beter. Omdat beukenhagen dicht op elkaar geplant staan is regelmatig bemesten belangrijk. Eén keer per jaar in het voorjaar een langzaam vrijkomende meststof strooien zorgt voor een heel seizoen optimale groei van de beukenhaag.

Onderhoud taxushaag
Ook de taxushaag knip je twee keer per jaar: één keer in juni en één keer in september. Zorg bij de taxus ook dat de bovenkant iets smaller geknipt wordt dan de onderkant. Knip met scherp gereedschap. Een oude taxus kun je helemaal terug snoeien omdat een taxus weer uitbot op het oude hout. Zorg als je dat doet wel voor voldoende bemesting: het duurt minimaal 2 tot 3 jaar voordat de taxus weer helemaal is dichtgegroeid.

Wist je dat snoeiafval van de taxushaag wordt verwerkt in medicijnen?
Zowel de naalden als de zaadjes van de taxus bevatten gif dat voor mensen, maar vooral ook voor dieren en paarden dodelijk kan zijn. De bessen zijn eetbaar maar slik het zaadje niet door! Vogels eten de bessen wel maar door hun uitwerpselen komt het zaadje weer op de grond en kiemt er een nieuwe taxus. Het snoeiafval van de taxushaag wordt gebruikt in de bestrijding van kanker. Wij verzamelen taxusknipafval en zorgen dat het bij de verwerker terecht komt die er weer een medicijn van maakt.

Ziekten en plagen taxushaag
Is het blad van de taxus aangevreten? Dan heb je waarschijnlijk last van de taxuskever. De larve van de taxuskever vreet aan de voet van de plant de bast weg waardoor de plant doodgaat. Een natuurlijke manier om taxuskever te bestrijden is met aaltjes. Deze kun je bij ons bestellen.

Bemesten taxushaag
Taxus stelt hoge eisen aan de grond omdat de plant slecht tegen water kan. Zorg dus voor een goede ontwatering maar ook voor een voedzame waterdoorlatende grond. Strooi in januari kalk. Dit zorgt ervoor dat de taxus mooi groen blijft. In maart bemesten met een langzaam werkende meststof zorgt een heel groeiseizoen lang voor een mooie donkergroene sterke taxushaag.

Onderhoud laurierhaag
Een laurierhaag is een mooie snelgroeiende afscheiding. Alleen door het snelle groeien is er ook meer snoeiwerk. Een laurierhaag snoei je dan ook elk jaar minimaal twee keer – in juni en september – flink terug. Omdat een laurierhaag een breed blad heeft kun je hem niet scheren. Als je hem scheert knip je alle bladeren doormidden. Je krijgt dan allemaal lelijke bladeren die vervolgens zullen afvallen.

Ziekten en plagen laurierhaag
Bruingele randen van de laurier duiden op vorstschade. Knip deze takken flink terug de plant zal opnieuw uitlopen. Schildluis komt vaak voor bij laurierhagen. Dit zijn ronde bruine plaatjes die zich aan de onderkant van het blad vormen. Bestrijding hiervan is meestal niet nodig. Bladluis komt ook voor. De afscheiding van bladluis is plakkerig. Bij vochtig weer kan meeldauw hierop vastplakken en dan wordt het blad zwart. Je kunt dit verwijderen door met groene zeep het schoon te maken. Spuiten kan ook maar voorkomen is beter. En dat doe door regelmatige te mesten en te snoeien.

Bemesten laurierhaag
De laurier haag staat het liefst in een waterdoorlatende en voedzame grond. Liefst in de volle zon of half schaduw. Wij passen bodemverbetering toe om te zorgen dat de wortels van de laurier sneller kiemwortels maken en daardoor sneller aanslaan.

Onderhoud coniferenhaag
Een coniferenhaag is de verzamelnaam van vele soorten haagconiferen. De belangrijkste soort is de Thujahaag. Een veel gehoorde klacht van deze haag is dat deze zo snel breed wordt. Dit kun je voorkomen door de haag elk jaar twee keer te snoeien in juni en september. Vooral in juni mag je de haag flink terug snoeien. Een coniferenhaag kun je ook prima scheren. Een strak geknipte of geschoren coniferen haag is een voordelige en altijd groene afscheiding.

Ziekten en plagen coniferenhaag
De coniferenhaag heeft doorgaans weinig last van ziekten en plagen. Alleen takluis wil nog wel eens een bruinverkleuring aan het blad geven. Het zijn piepkleine luizen en hebben een grijsbruine kleur. Ze zijn vooral in het voorjaar actief en voeden zich met het sap van bladgroen. In een later stadium zetten ze zwarte uitwerpselen af op de bladschubben van de conifeer. Oudere coniferen hagen zijn het meest vatbaar voor takluis. Takluis bestrijd je door de conifeer schoon te spuiten met veel water. Je kunt de haag niet verder terug snoeien. Een zware aantasting leidt vaak tot het rooien van de haag.

Bemesten coniferenhaag
Een coniferenhaag stelt weinig eisen. Een waterdoorlatende bodem, niet te veel wind en in de volle zon of halfschaduw is prima. Bemesten is eigenlijk niet nodig. Als de grond goed is kan de coniferenhaag prima groeien. Tuinstyling Hamersma knipt heel veel coniferenhagen voor opdrachtgevers. Dit omdat we beschikken over de juiste gereedschappen en vakbekwaam personeel die snel en efficiënt elke conifeer strak voor je kunnen knippen, maar ook alles netjes opruimen en afvoeren. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

© 2024 · Tuinstyling Hamersma · Concept en Ontwikkeling Custard on & offline communicatie