Hamersma weet veel van beplanting en het onderhoud

Wanneer een vaste plantenborder goed is opgebouwd heb je maar weinig onderhoud. Zorg er voor dat de plantkeuze zo op elkaar is afgestemd dat er altijd wat bloeit en dat de bodem volledig bedekt is. Niet alleen krijgt onkruid dan minder kans, ook droogt de grond minder snel uit. Je planten zullen minder last hebben van droogte en daardoor mooier groeien en bloeien.

Zorg bij de aanleg van beplanting ook dat de gekozen planten passen bij de grondsoort. Zo staat de Hosta – hartlelie – graag in een vochthoudende grond terwijl Lavendel liever op een kalkrijke droge grond staat. De juiste keuze vooraf voorkomt teleurstelling vooraf. Benieuwd naar welke beplanting voor jouw tuin geschikt is? Wij adviseren je graag met een beplantingsplan op maat.

Snoeien en bemesten vaste planten border
In het voorjaar ruim je de hele plantenborder op. Al het afgestorven blad haal je weg en ook eventuele onkruiden worden verwijderd. Bemesten van vaste planten is niet nodig. Breng wel een laag van ongeveer 2 tot 3 centimeter schone compost aan om je planten een boost te geven. Knip vaste planten in het voorjaar na de bloei af en ze groeien in de zomer nog een keer terug. Laat in het najaar zo veel mogelijk blad aan de planten zitten. Dit geeft bescherming in de koude wintermaanden. Bovendien schiet je op een mooie winterdag een prachtig plaatje met rijpe sneeuw op afgestorven bloem of blad. Lange overhangende takken mag je in het najaar wel afknippen.

Snoeien en bemesten heesterborder
Heesters of struiken snoei je in de periode die daarvoor geldt. Een handige vuistregel is: zomerbloeiers snoei je in het voorjaar voor de bloei, voorjaarsbloeiers snoei je in de zomer na de bloei. De Hortensia is een échte zomerbloeier die je voor de bloei snoeit. Hiervoor geldt echter wel een uitzondering: er zijn hortensia’s die op 1-jarig hout bloeien en hortensia’s die op 2-jarig hout bloeien. De 1-jarige snoei je in het voorjaar 10 centimeter boven de grond af. Hij zal opnieuw uitlopen en volop bloeien. Bij de 2-jarige knip je alleen de bloemtakken weg. De jonge bruine takken die in het midden van de plant groeien laat je staan. De Forsythia en Ribes zijn typische voorjaarsbloeiers. Als je deze in maart afknipt, knip je alle bloemtakken weg. Zodra deze in het voorjaar zijn uitgebloeid knip je de uitgebloeide takken weg.

Een heesterborder bemesten is niet nodig. Laat afgevallen blad in de winter liggen. Vogels, insecten en egels zullen je dankbaar zijn. In het voorjaar kun je op de plaatsen waar je zicht hebt op het gevallen blad het blad weg halen, maar als het niet nodig is laat je het liggen. Het geeft extra voeding aan de bodem waardoor het bodemleven geactiveerd wordt en je minder last hebt van onkruid.

Onderhoudsplan
Elke plant, bloem, heester of struik heeft specifiek onderhoud nodig om op een zo goed mogelijke manier te groeien en bloeien. Tuinstyling Hamersma kan voor elke tuin, park of buitenruimte een passend onderhoudsplan maken en uitvoeren. In dit onderhoudsplan wordt per maand beschreven welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd en hoe dat moet gebeuren. Daarnaast wordt aangegeven hoeveel tijd er voor nodig is. Zo heb je een duidelijk overzicht wanneer wat moet worden uitgevoerd en hoeveel tijd en geld dit kost. Ook een onderhoudsplan van je tuin? Neem contact met ons op.

© 2024 · Tuinstyling Hamersma · Concept en Ontwikkeling Custard on & offline communicatie