Een vijvertuin ontwerpen

Een vijver in een tuin trekt altijd. Neem de proef maar op de som: als je ergens binnen komt met zicht op de tuin blijf je binnen als je alleen maar groen ziet. Zie je een vijver? Dan loop je toch automatisch even naar buiten.

Positie van een vijver
De positie van de vijver hangt uiteraard af van wat voor type vijver je wilt. Maar plaats de vijver altijd zo, dat je er indien mogelijk ook vanuit je woning zicht op hebt. Water beweegt: de lucht en de wolken weerspiegelen zich in het water. Ook zie je hoe de vissen zwemmen, vogels een bad nemen en hoe de waterplanten bloeien. Een vijver is veel dynamischer dan bijvoorbeeld een stuk bestrating of een strook gras. Plaats een vijver dus waar het opvalt. Waar mogelijk het liefst in de zon of nog beter in halfschaduw.

Soorten vijvers
Vijvers zijn er in allerlei soorten en maten. Van grote natuurlijke vijvers tot balkonvijvers. Bij een goede vijver waar je jarenlang plezier aan beleeft is het belangrijk om er achter te komen wat je wilt. Wil je alleen een vijver met water, of wil je ook vissen? En welke soort vis, koikarpers of goudwindes? Moet het een natuurlijke vijver zijn, of juist een strakke vijver? Moet het misschien een zwemvijver zijn? En maak je die dan van folie, beton, leem of polyester? Elke vijver heeft zijn specifieke eigenschappen. Wij van Tuinstyling Hamersma denken graag met je mee. Neem contact met ons op en wij vertellen je alles wat je moet weten over jouw vijver.

Beplanting vijvertuin
Beplanting voor een vijvertuin kan worden onderverdeeld in een drietal plantsoorten: oever- en moerasplanten, onderwaterplanten en zuurstofplanten. Oever- en moerasplanten zijn planten die soms gedeeltelijk in het water of net op de rand van de vijver worden geplaatst.  Onderwater planten zijn planten die niet geplant staan in een mand of in de grond maar die door het water heen zweven, zoals de krabbenscheer. Zuurstof planten zijn planten als fonteinkruid en waterpest die zorgen voor zuurstof. Een juiste afstemming van de hoeveelheid water en zuurstofplanten kan zorgen voor een altijd heldere vijver zonder dat je een vijver filter nodig bent.

Hoe houd ik mijn vijver helder?
Voor het juiste filter voor je vijver is het belangrijk vooraf vast te stellen wat je met de vijver wilt. Wil je de vijver kunnen zwemmen, of wil je er alleen planten in? Alles is mogelijk mits het een en ander goed op elkaar is afgestemd.

 

© 2024 · Tuinstyling Hamersma · Concept en Ontwikkeling Custard on & offline communicatie