Hagen

Hagen zijn er in allerlei soorten en maten. Elke haag heeft verschillende eigenschappen en voordelen. Het is afhankelijk van jouw tuin en jouw wensen welke van alle soorten het beste bij je past. Hieronder beantwoorden we een aantal veel gestelde vragen over de aanleg hagen. Wil je persoonlijk advies over de beste haag voor jou?

Groenblijvende hagen
Een veel gehoorde vraag is: welke haag blijft het beste groen? Voordat wij deze vraag kunnen beantwoorden stellen we je een aantal vragen. Wat is het doel van de haag? Wil je een hoge of lage haag? Wil je veel of weinig onderhoud? En op welke grond komt de haag te staan? Lopen er vaak honden langs? Een groenblijvende hoge of lage Laurierhaag kan bijvoorbeeld slecht tegen natte grond terwijl de groenblijvende Ligusterhaag juìst graag in natte grond staat. Een Taxushaag stelt hoge eisen aan de grond, maar kan zowel goed in de schaduw als in de zon staan. Wil je weten wat voor jou de beste groenblijvende haag is? Maak dan een afspraak.

Welke haag kan in de schaduw?
Er is slechts een klein aantal heggen dat goed tegen schaduw kan. De Taxushaag is het meest geschikt om in de schaduw te plaatsen. Nadeel is dat de Taxushaag hoge eisen stalt aan de grond. Zo moet de grond goed waterdoorlatend zijn en mag hij niet te nat zijn. Wanneer er een storende laag in de grond zit zal de Taxushaag vroeg of laat minder groeien of zelfs dood gaan. De Ligusterhaag en Buxushaag kunnen ook goed in de schaduw geplaatst worden. Deze twee soorten stellen minder eisen aan de grond dan de Taxushaag.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een haag?
Let bij aanschaf van een haag goed op het wortelgestel. Wortels zorgen voor de voedsel- en wateropname van de plant. Wanneer het wortelgestel niet goed is zal de plant niet goed groeien en gebreken vertonen. Slechte Beukenhagen hebben vaak geen takken boven de wortels. Dit komt omdat ze bij de kweker te dicht op elkaar hebben gestaan en niet tijdig zijn verplant. Deze Beuken zullen altijd enigszins kaal blijven. Wil je zeker zijn van een goede haag mét garantie? Wij leveren op al onze geleverde planten een garantie van één jaar.

Moet ik voor het planten van een haag ook wat aan de grond doen?
Om te zorgen dat je haag goed groeit is de bodem de belangrijkste basis. Zorg voor een goede ontwatering van de grond door bijvoorbeeld de aanleg van drainage. Zorg ook dat er geen storende lagen in de grond zitten. Vermeng voor het planten van de haag 1:3 grond met speciaal daarvoor ontwikkelde aanplantgrond. Aanplantgrond bevat een bacterie die er voor zorgt dat de wortels geactiveerd worden. Hierdoor zal de plant sneller en meer wortels maken. Dit voorkomt uitval van je nieuwe haag.

Ik wil direct een hoge haag. Kan dat?
Bij de aanleg van tuinen maken wij gebruik van zogenaamde kant-en-klaar heggen. Dit zijn heggen als de Taxus, Beuk, Laurier en Hedera met een hoogte van 150 tot 250 centimeter. Voordeel hiervan is niet alleen dat je direct het gewenste resultaat hebt, maar ook dat deze planten gekweekt zijn in een bloempot. Deze verteerbare bloempotten worden met de haag mee geplant waardoor de plant zonder onderbreking doorgroeit en je geen last hebt van uitval. Ook direct een hoge haag? Maak een afspraak voor advies of een offerte.

© 2024 · Tuinstyling Hamersma · Concept en Ontwikkeling Custard on & offline communicatie