• ontwerp · aanleg · onderhoud

    Bij Tuinstyling Hamersma is het gras altijd groener

    Het gras ook groener?

Hamersma weet hoe een gazon mooi en ook groen blijft

Wij van Tuinstyling Hamersma weten wat er moet gebeuren om het gras groener te laten zijn dan bij de buren. Als allround hoveniersbedrijf hebben wij de kennis, specialisten en machines in huis om jouw gazon eruit te laten zien als een biljartlaken. Maaien, bemesten, afvoeren van gras, verticuteren, beluchten of beregenen. Wij doen het allemaal. Wil je graag zelf jouw gazon onderhouden? Hieronder leggen wij per seizoen uit wat je moet doen.

 

Onderhoudsschema

Januari – februari – maart
Loop in deze maanden niet te veel over je grasmat. Gras kan vooral in vorstperioden breken  door betreding. Wél kun je in deze maanden een bodemanalyse maken. Aan de hand van deze bodemanalyse wordt vastgesteld of kalk strooien gewenst is. Kalk is een verbinder en zorgt dat de aanwezige voedingstoffen door het gras worden opgenomen.

Als het kwik boven de 12 graden Celsius stijgt kan het gras worden gemaaid. Doe dit niet te vroeg! Als je te vroeg maait kan het gras onnodig beschadigen en heeft mos weer meer kans.  Eind maart begin je met het bemesten van het gazon. Doe dit met een volledig organische meststof met een hoge stikstof waarde. Stikstof zorgt ervoor dat het snel groen wordt. Organisch is volledig opneembaar voor de plant en tast in tegenstelling tot chemische meststof het bodemleven niet aan.

April – mei – juni
Dit zijn de groeimaanden! Nu is consequent onderhoud van het gazon belangrijk. Maai twee keer per week en maai niet te kort. Als je het gras opvangt kun je iets minder vaak maaien, namelijk één keer per week. Als je het gras wilt laten liggen is twee per week noodzakelijk en dan alleen bij droog weer. Bij nat en lang gras gaat het klonteren en blijven plakken liggen. Op deze plaatsen verstikt het gras en krijgt mos meer kans.

Rond half juni mest je – tijdens een regenbui –  voor de tweede keer dit jaar. Kies dan opnieuw voor een organische bemesting met een hoog stikstof gehalte.

Juli – augustus – september
De zomermaanden. Maai bij droogte iets hoger en besproei indien nodig het gazon. Doe dit vooral in de avonduren. Dan verdampt het minder en heeft het gras de hele nacht om het vocht op te nemen.

In september kunnen eventuele gaten in het gazon worden opgevuld en opnieuw worden ingezaaid. September is de beste zaaimaand voor gazons omdat er dan voldoende warmte in de bodem zit, er voldoende daglicht is en het niet meer extreem warm is.

Oktober – november – december
Bereid het gazon voor op de winter. In de winter groeit het gras minimaal maar wil je wel dat de grasmat dicht blijft. Daarom is het verstandig om in oktober een organische meststof met magnesium en een laag stikstofgehalte te strooien. Als je in het najaar te veel stikstof strooit gaat het gras extra groeien en hard het niet af voor de winter. Met als gevolg: een zwakke plant die snel kapot vriest. Magnesium maakt de wortel van het gras sterker. Hierdoor ontstaat een dichte grasmat waar mos en vilt geen vat op krijgen.

 

 

© 2024 · Tuinstyling Hamersma · Concept en Ontwikkeling Custard on & offline communicatie