Onderhoud najaar

Oktober en november zijn de uitgelezen maanden om de tuin voor te bereiden op de komende winter. In deze maanden zijn de weersomstandigheden vaak nog aangenaam waardoor het werken in de tuin veel plezier oplevert. En als je het nu goed doet, heb je er in het voorjaar veel plezier van.

Afknippen van uitgebloeide bloemen
Veel bloeiende en vaste planten zijn in oktober uitgebloed. Knip deze af maar laat indien aanwezig de bladeren zitten. De bladeren dienen als bescherming tegen vorst en voorkomen dat de plant gedurende de winter afsterft.

Scheuren van vaste planten
Vaste planten die te breed zijn geworden of verouderd zijn kunnen je nu scheuren. Planten scheuren betekent dat je het oude deel van de plant weggooit en het jonge deel opnieuw aanplant. Hierdoor houd je altijd frisse en jonge planten in je border.

Gazon
Zolang de temperatuur boven de 6 graden blijft, zal het gras blijven groeien. Maai het gras vanaf deze maand niet meer te kort. Bemest in deze periode ook het gazon met een speciale winter meststof. Deze meststof bevat extra vitaminen en mineralen waardoor de wortel sterker wordt. Hierdoor wordt het gazon gezonder en voorkom je mosvorming gedurende de winter. Steek de grasranden af om wildgroei te voorkomen.

Coniferen
Een nieuwe plek voor je coniferen? Oktober en november zijn dé maanden om ze te verplanten. Als de coniferen een aantal jaren hebben gegroeid steek je voor het verplanten de wortels door. De conifeer maakt dan op zijn oude plek opnieuw haarwortels aan waardoor hij in het voorjaar meer kans heeft op overleven.

Bladverliezende bomen en struiken
Bladverliezende bomen en struiken kunnen pas verplant worden als het blad er af is gevallen. Dit is meestal rond eind november. Ook hiervoor geldt dat wanneer de plant al langer op dezelfde plaats heeft gegroeid, de wortels eind september al moeten worden gestoken om haarwortels te ontwikkelen. Je verplant de plant dan in het voorjaar.

Snoeien van bomen
Er zijn een aantal boomsoorten die persé voor januari gesnoeid moeten worden. Dat zijn de Berkenboom, Notenboom, Druivenboom en Esdoorn. In januari komt de sapstroom in de boom weer op gang. Wanneer de boom dan pas gesnoeid wordt kan het zijn dat de boom dood bloedt.

Rozen
Rozen zijn er in alle soorten en maten. Van de heesterroos tot de theeroos en de botanische roos. Elke roos heeft zijn eigen specifieke snoeiwijze. De algemene regel voor rozen is: knip de roos na de bloei tot plusminus 40 centimeter boven de grond af. Snoei nog niet in detail, dit doe je pas wanneer de nachtvorsten zijn geweest. Wél is het belangrijk dat je al het blad opruimt. De bladeren van rozen kunnen namelijk ziektes en schimmels bevatten die in de grond kunnen trekken.

Bloembollen planten
Het najaar is uitstekend geschikt om voorjaarsbloembollen te planten. Denk daarbij aan Krokussen, Narcissen, Hyacinten en Tulpen. Ook minder bekende bloembollen zoals de Allium (sierui) en Eremurus (Naald van Cleopatra) kunnen nu geplant worden. Nu investeren is in het voorjaar optimaal genieten!

Wil jij jouw tuin winterklaar maken, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Wij helpen je graag!

© 2024 · Tuinstyling Hamersma · Concept en Ontwikkeling Custard on & offline communicatie