Onderhoud voorjaar

Als in maart de eerste zonnestralen de aarde opwarmen komt alles weer tot leven. Narcissen bloeien en krokussen laten hun mooiste kleuren zien. Vogels komen terug uit warme oorden en maken zich op voor het broedseizoen. Het is voorjaar! Tijd voor de tuin.

Wat moet er gebeuren?
In het voorjaar is het belangrijk dat gevallen blad wordt opgeruimd. Dode stengels van vaste planten als de Duizendknoop en Salvia moeten worden afgeknipt. Hortensia, vlinderstruiken en overige heesters en bomen moeten nu worden gesnoeid. Pas op! Knip niet de bloemtakken weg waar je in de zomer bloemen in verwacht zoals de boeren Jasmijn en Hibiscus. Snoei deze heesters pas na de bloei.

Gazon
Naast de bomen en planten verdient ook het gazon in het voorjaar extra aandacht. Het gazon heeft na de winter vaak een grauwe kleur. Soms hebben mos en vilt de overhand gekregen. Dan is het verstandig om te verticuteren. Verticuteren is het weghalen van de mossen en dode grassen in het gazon. Je kunt dit met de hand doen, maar kunt dit ook laten doen door onze vakmannen. Zij hebben een verticuteermachine ter beschikking en hebben deze klus zo geklaard.

Bemesten
Het voorjaar is ook de tijd van het jaar om de tuin te bemesten. Wij van Tuinstyling Hamersma adviseren daarvoor altijd om te kiezen voor organische bemesting. Dit is beter voor het bodemleven, geeft langzaam werkzame stoffen af en spoelt minder snel weg. Voor een goed bemestingsadvies graven wij nét even dieper. Wij sturen een monster van de grond op naar het laboratorium en maken op basis daarvan een bemestingsadvies voor de komende drie jaar. Hierdoor krijgt je tuin altijd wat hij nodig heeft.

Tuin aanpakken
Ten slotte is het voorjaar ook hét seizoen om de tuin te veranderden. Zorg wel dat je vroeg begint. Oude bomen en struiken verplanten is altijd risicovol, maar als je in het najaar de bomen al los steekt wordt het verplanten in het voorjaar makkelijker. Vaste planten kunt je scheuren. Je gooit dan oude delen van de plant weg en plant nieuwe planten opnieuw.

Wil je jouw tuin graag klaar maken voor het nieuwe groeiseizoen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je graag!

© 2024 · Tuinstyling Hamersma · Concept en Ontwikkeling Custard on & offline communicatie