Onderhoud zomer

Je herkent het vast: in het zomerseizoen lijkt alles tegelijk te groeien. Het gras, de hagen, de vaste planten en de overhangende takken van de bomen. Wat moet je nou precies doen, en kan dat wel in de zomer? Wij geven je graag een aantal handige tips voor het zomeronderhoud van je tuin.

Wat moet er gebeuren?
De zomer is het seizoen om je hagen te snoeien. Snoei hagen zoals de Taxus, Beuk of Conifeer voor de langste dag van het jaar: 21 juni. Als je de hagen rond september nog een keer snoeit heb je het hele jaar door een mooie strakke haag. Pas op! Snoei de haag niet in de felle zon. De haag kan dan verbranden. Stel het snoeien dan uit of klaar de klus op een avond. Een Laurierhaag knip je ook in juni of juli. Als je de Laurier ieder jaar flink terug snoeit houd je een mooie vertakte haag over.

Vaste planten
Vaste planten die over andere planten heen groeien, kun je terug snoeien. Vaste planten die bloeien voor 21 juni, zoals de Geranium, Nepeta en Vrouwenmantel knip je helemaal terug. De plant loopt dan opnieuw uit en zal nog een keer bloeien. Bind hoge planten op. Zo voorkom je dat ze over andere planten heen groeien. Dit ziet er ook meteen een stuk netter uit.

Rozen
In de zomer is ook het snoeien van rozen belangrijk. Knip de bloem na de bloei 2 tot 3 blaadjes onder de vertakking af. Dit bevordert een tweede bloei. Bij droogte is het verstandig om de rozen extra water te geven.

Gazon
Het gazon kun je in de zomer 1 tot 2 keer per week maaien. Het is belangrijk dat je in droge periodes het gras niet te kort maait. Dit voorkomt dat de grasmat geel wordt en verdord. Bemesten doe je het beste rond 21 juni met een organische stikstof bemesting. Doe dit wel bij regenachtig weer, dat voorkomt eventuele verbranding. Bij erg droog weer is het verstandig om het gazon eerst te sproeien. Doe dit als het al donker is, dan verdampt het minder.

Vijver
In de zomermaanden groeit eendenkroos explosief en kan het andere vijverplanten overwoekeren. Het is daarom belangrijk om eendenkroos vroegtijdig te verwijderen. In een natuurlijke vijver kan een graskarper zorgen voor vermindering van eendenkroos. Ook algengroei wordt gestimuleerd door zomerwarmte. Te veel algengroei, en dan vooral draadalg, is niet bevorderlijk voor het welzijn van de vijver. Niet alleen verstikt het andere planten, ook neemt alg zo veel zuurstof op dat het niet goed is voor andere levende organismen in de vijver. Je kunt alg het beste verwijderen met een stok of plastic bladhark. Dit voorkomt dat je eventueel door de folie van de vijver heen prikt.

Wil jij de hele zomer lang genieten van de tuin, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je graag!

© 2024 · Tuinstyling Hamersma · Concept en Ontwikkeling Custard on & offline communicatie