Een vijver onderhouden lastig?

Een vaak gehoorde klacht over vijvers is dat het onderhoud veel tijd in beslag neemt. Wij van Tuinstyling Hamersma zijn ervan overtuigd dat een vijver niet meer onderhoud nodig heeft dan een border met vaste planten. Hieronder leggen wij per seizoen uit wat er moet gebeuren. Laat je het liever over aan de specialist? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

Voorjaar
In het voorjaar is het vijveronderhoud gericht op het onderhouden van de planten en het voorkomen van alg. Vijverplanten moeten worden gecontroleerd, gesnoeid, verjongt of bij geplant. Maar let ook op de waterkwaliteit: als je filters goed werken en er een biologisch evenwicht in de vijver is, krijgen algen geen kans.

Zomer
In de zomer is er vrij weinig vijveronderhoud nodig. Net als bij een plantenborder is het een kwestie van bijhouden. Controleer de pompen en andere vijverapparatuur en maak regelmatig het filter schoon. Sterk groeiende zuurstofplanten als waterpest of fonteinkruid moeten worden bij gesnoeid. Indien er draadalg ontstaat moet dit regelmatig worden verwijderd met een stok of plastic bladhark. Anders kan het gaan ‘verslijmen’ met de waterplanten waardoor deze langzaam afsterven. Draadalg komt overigens alleen maar voor in gezonde vijvers, maar lastig is het wel.

Najaar
Het belangrijkste vijveronderhoud vindt plaats in het najaar. Om verzuring in de wintermaanden en algengroei in het voorjaar te voorkomen moet de vijver worden schoongemaakt en schoongehouden. Voornamelijk bodemslib en afgestorven plantendelen moeten worden verwijderd. Zorg ook dat er geen blad meer in de vijver kan waaien. Deze bladeren gaan rotten en vragen extra zuurstof wat niet ten goede komt aan de vissen en beplanting.

Winter
In de winter is de vijver in rust en moet hij met rust worden gelaten. De plantengroei ligt stil en de vissen verkeren in winterslaap. Het belangrijkste vijveronderhoud in de winter is om de vijver deels ijsvrij te houden om vorstschade te voor komen.

Professioneel vijveronderhoud
Geen tijd, of laat je het liever aan de specialist over? Bij Tuinstyling Hamersma is vijveronderhoud in vertrouwde handen. Volgens een vooraf geïnventariseerd vijver onderhoudsplan voeren wij periodiek onderhoud uit aan jouw vijver. Meer weten over vijveronderhoud door Hamersma? Neem dan contact met ons op.

 

© 2024 · Tuinstyling Hamersma · Concept en Ontwikkeling Custard on & offline communicatie