Boerderijtuin

Een boerderijtuin heeft vaak een sterke verbinding met zijn omgeving. Het type boerderij geeft vaak aan waar de boerderij oorspronkelijk voor werd gebruikt. De Groningse graanboer had duidelijk andere behoeften dan de kleine veeboer uit de Fryske Wâlden. Vaak woonden de Groningse herenboeren op een ruim perceel met een aangelegde slingertuin, terwijl bij de Friese boer vaak niet meer dan een boomwal met geriefhout en zandpaden te zien was.  Ook de grondsoort was bepalend: de vruchtbare kleigrond bracht doorgaans rijkere boeren dan boeren op de arme zandgronden.

Hedendaagse boerderijtuin
De hedendaagse boerderijtuin is vaak opgebouwd uit een weelderige bloementuin dichtbij de woning die overloopt een landschappelijke tuin verder van de woning af. Vaak is het  landelijke uitzicht bepalend voor de indeling van de tuin. Het gebruik van harde materialen wordt tot een minimum beperkt en waar mogelijk opgelost met beplanting. Zo zal er in plaats van een schutting vaker een haag worden aangeplant. En zal een zitkuil vaker met een natuurlijk talud verlopen dan met strakke tuinmuren.

Bestrating boerderijtuin
In een boerderijtuin wordt vaak gewerkt met een combinatie van bestrating. Voor de oprit wordt vaak gebruik gemaakt van grind op grindplaten. Paden worden vaak gemaakt van waalformaat of dikformaat gebakken klinkers. Deze gebakken klinkers geven een authentieke uitstraling en naarmate ze meer slijten worden ze alleen maar mooier. De terrassen worden vaak voorzien van grote tegels in combinatie gebakken klinkers.

Oude bomen
Bij oudere boerderijtuinen worden tijdens een renovatie oude bomen vaak bespaard. Deze oude bomen geven de tuin vaak een bijzonder karakter. Vooral oude fruitbomen kunnen met hun knoestige takken een sfeer creëren die met een jonge boom niet te realiseren is.

Beplanting boerderijtuin
In een boerderijtuin zorgen vaste planten als de Hortensia, Phlox, Hosta, Roos, Pioenroos en Boerenjasmijn voor de landelijke sfeer. Maar ook bollen als Krokussen, Narcissen en eventueel stinzenplanten geven de boerderijtuin zijn aparte sfeer. Daarnaast zijn gebruiksplanten zoals kruiden, groenten en fruitbomen en struiken een vast onderdeel in het beplantingsplan van een boerderijtuin.

Inrichting boerderijtuin
De inrichting van een boerderijtuin lijkt eenvoudig omdat de inrichting eenvoudig mag zijn. Maar juist door het weglaten van overtollige zaken en het zorgvuldig kiezen van de juiste materialen en planten zorgt dat de juiste sfeer wordt gecreëerd.

Meer weten over een boerderijtuin?
Door onze jarenlange ervaring kunnen wij je alles vertellen over de aanleg van een boerderij tuin. Wij ontwerpen niet alleen, maar zorgen ook voor de gehele aanleg en het onderhoud. Wij adviseren je graag! Klik hier om vrijblijvend een afspraak te maken.

De inrichting van een boerderijtuin lijkt eenvoudig omdat de inrichting eenvoudig mag zijn. Maar juist door het weglaten van overtollige zaken en het zorgvuldig kiezen van de juiste materialen en planten zorgt dat de juiste sfeer wordt gecreëerd.

© 2024 · Tuinstyling Hamersma · Concept en Ontwikkeling Custard on & offline communicatie