Landelijke tuin

Een landelijke tuin is een tuin die rust en ruimte uitstraalt, past bij de woning en naadloos overgaat in het landschap met een blijvend vrij uitzicht. In een landelijke tuin zijn maat en vorm van een heel andere orde en grootte dan in een stadstuin. In een stadstuin is elk detail belangrijk, in een landelijke tuin telt vooral het geheel. De vorm, structuur en massa vormen samen een eenheid.

Terras in een landelijke tuin
In een landelijke tuin is het gebruik van een terras anders dan in een kleine tuin. Ook de maat van het terras is vaak groter. Maar hoe zorg je dat je ook in een landelijke tuin nog een gezellig terras hebt? Anders dan in stadstuinen hebben landschappelijke terrassen meer last van wind. Zorg dus voor een plek uit de wind of zorg voor een goede windkering. Dit kan een beukenhaag of taxushaag zijn maar ook een tuinmuur of een heesterborder. Om toch ook uitzicht te houden kan het een oplossing zijn om je terras in een zitkuil te plaatsen. Het voordeel is dat je vanuit je woonkamer over het terras heen kijkt, maar in de zitkuil toch uit de wind zit. Ook op zoek naar je ideale terras in een landelijke tuin? Laat je verassen door onze ideeën.

Sfeer in een landelijke tuin
Een landelijke tuin, die vaak groter is dan een stadstuin, wil nog wel eens ongezellig ogen. Door gebruik van grote vlaktes is soms de menselijke maat zoek. Dit kan eenvoudig worden opgelost door het planten van bomen. Bomen creëren het idee van een dak in de ruimte en zorgen voor bescherming. Ook structuren van de beukenhaag en taxushaag in combinatie met vaste plantenborders, delen een ruimte zo in dat er een sfeer ontstaat die past bij de omgeving, de woning en bovenal de gebruikers.

Beplanting in een landelijke tuin
Voor een landelijke tuin geldt dat de beplanting een bepaalde massa moet hebben om op te vallen. Wanneer er bijvoorbeeld een border wordt gemaakt van allerlei soorten planten in kleine aantallen wordt het al snel rommelig. Wij maken in landelijke tuinen daarom altijd gebruik van grote groepen beplanting die in lagen worden aangebracht. Een bodem bedekkende laag van siergrassen als Carex, Luzala of Pennisetum, in combinatie met een tussenlaag van Boeren Hortensia of Hydrangea strong Annabel. Voor de bovenlaag wordt veelal een boomsoort gekozen als Alnus, Acer, Pyrus of zelfs de Amelanchier: het krentenboompje die door zijn open kroon veel licht doorlaat.

Meer weten over landelijke tuinen?
Door onze jarenlange ervaring kunnen wij je alles vertellen over de aanleg van een landelijke tuin. Wij ontwerpen niet alleen, maar zorgen ook voor de gehele aanleg en het onderhoud. Wij adviseren je graag! Klik hier om vrijblijvend een afspraak te maken.

© 2024 · Tuinstyling Hamersma · Concept en Ontwikkeling Custard on & offline communicatie